Anbefaler mer Norgesreklame
Norge må reklamere mer for å bygge et positivt nasjonalt omdømme, foreslår markedsføringsekspert Durairaj Maheswaran. Nasjoners omdømme spiller en stor rolle i dagens globaliserte økonomi. Uten at Norge har positiv “nation equity” kan norske merkevarer havne i bakevjen. Professoren fra Stern School of Business i New York kom med dette rådet i sitt foredrag på “Johan Arndt”-konferansen, som startet på NHH torsdag.
Verdifulle merkenavn
I markedsføring har det lenge vært snakket om merkevareverdi – “brand equity”. Enkelte hevder at merkenavnet er et selskaps viktigste eiendel. Selv om dette er litt omstridt, er naturlig nok verdifulle merkenavn svært viktig del av forretningsmodellen for Coca-Cola og H&M.
“Nation equity” kan sies å være merkevareverdi på nasjoner. Omdømmet til et produkts opphavsland har betydning for den oppfatning og de følelser forbrukere i ulike deler av verden knytter til produktet.
To dimensjoner
– “Nation equity” består av to dimensjoner. Det klassiske er kvalitetsdimensjonen. Produktkvalitet blir bestemt av opphavsnasjon. Norsk laks er et godt eksempel. Laks fra Norge gir positive assosiasjoner, forklarte professoren.
Tradisjonelt har forskning vært sentrert rundt denne dimensjonen. Maheswaran har imidlertid sett nærmere på den emosjonelle dimensjonen ved nasjoners omdømme.
– Denne dimensjonen har intet å gjøre med produktets egenskaper. For eksempel vil etnosentrisme ha betydning for følelsene knyttet til produktet, sa Maheswaran og pekte på en studie av amerikanske og japanske forbrukere.
Den mer etnosentriske japanske forbrukeren ville foretrekke et japansk produkt selv om det utenlandske produktet er av bedre kvalitet. I USA er det motsatt. Her foretrekker forbrukerne uansett det beste produktet, uansett opphavsland.
Les hele saken på NHH’s Paraplyen sider
Program
Johan Arndt Conference, NHH, June 11-12, 2015
CONSUMERS AND THE MARKET SYSTEM
Thursday, June 11th | ||
9.00-9.45 | Registration | |
9.45-10.00 | Welcome by the JA Committee 2015:NHH-Professors Leif Hem, Ingeborg Astrid Kleppe, and Sigurd Troye | |
10.00-10.45 | Key note speaker “Responsible Consumers” Professor Markus Giesler, Schulich School of Business, York University, Toronto Giesler’s website: http://markus-giesler.com/ Markus Giesler’s work focus on market system dynamics and design, and has been published in top-tier academic journals such as the Journal of Consumer Research and the Journal of Marketing, and profiled by, among others, the New York Times, Time Magazine, Financial Times, Fast Company, and Marketing Magazine. His weekly marketing column appears at the Huffington Post. | |
10.45-11.00 | Refreshment break | |
11.00-12.15 | Presenters Professor Diane Martin, Aalto University “Sustainable Marketing” Professor Ove Jakobsen, Bodø «Ecological Economics» Diane’s passion for the natural environment and the Earth’s wild places has led her to reexamine marketing in the context of sustainable practices. In her recent textbook, Sustainable Marketing,Diane brings the power of marketing to the problem of how to remain competitive while restoring the Earth’s natural capital and creating greater wellbeing for a global population. Ove Jakobsen is professor in Ecological Economics at Bodø Graduate School of Business, University of Nordland, where he is leader and co-founder of Centre for Ecological Economics and Ethics. He has published a great number of books and articles in ecological economics and ethics nationally and internationally. | |
12.30-13.30 | Conference lunch and mingling | |
13.30-14.15 | Panel discussion with questions from responsible consumers in the audience How can consumers and marketers co-operate in the production and consumption of sustainable marketplace practices? Panel: Giesler Jakobsen Martin | |
14.15 –14.30 | Refreshments | |
14.30 –15.45 | Parallel paper session | Parallel paper session |
19.00 | Conference dinner | |
Extra-curricularactivities J | Combine the conference with the music festival Bergenfest:http://bergenfest.no/?gclid=CjwKEAiAx4anBRDz6JLYjMDxoQYSJAA4loRmsHDi4u1Y270axGsU1hn_4NRecvOKhXuoNe6ncRJxKBoC93jw_wcBWhite night outdoor concert with Patti Smithor before dinner Concert with Grammy winner Sam Smith | |
Friday, June 12th | ||
9.30-11.00 | What is going on under the Umbrella of Center for Service Innovation Facilitator: Director of Partner Relationships Annita Fjuk 09:30-09:45 Innovation for customer value added (Annita Fjuk) 09:45-10:05 Customer engagement with dull services: An experimental study of regulatory fit in social media (Per Egil Pedersen & Birgit Solem) 10:05-10:25 Self-service innovation and digital trust (Siv Skard) 10:25-10:45 Business model innovation (Tina Saebi) 10:45-11:00 Experience centricity – implications for organizational culture (Annita Fjuk in dialogue with Tore Hillestad) | |
11.00-11.15 | Refreshment break | |
11.15 12.00 | Parallel paper session | Parallel paper session |
12.00- 12.30 | Closing plenary session Professor Leif Hem Post doc Siv Skard Professor Sigurd Troye | |
12.45 | Closing lunch |